thuiszorg
Thuiszorg
Wat is thuiszorg?
Thuiszorg is zorg die thuis bij de cliënten wordt geleverd. Zo hebben mensen die wél zorg nodig hebben, maar wel op zichzelf willen blijven wonen, de mogelijkheid geeft om in een eigen woning zorg te ontvangen.
Soorten dienstverlening
Thuiszorg levert verschillende soorten dienstverlening.
De belangrijkste zijn Verpleging, huishoudelijke verzorging en persoonlijke verzorging, kraamzorg en gespecialiseerde verzorging/verpleging.
Het programma: ‘Leven met thuiszorg’
Dennis Weening gaat bij mensen op bezoek die thuiszorg hebben om te vragen hoe dat nou allemaal zit en hoe het is om thuiszorg nodig te hebben. Dit keer gaat hij Langs bij Marijke. In 2004 is er Parkinson bij haar geconstateerd en zij is volledig onafhankelijk van de zorg als het gaat om wassen en omkleden.
Marijke geeft al meteen aan dat ze niet weet hoe laat ze komen en wie er dan überhaupt komt. Marijke krijgt één keer in de week ’s avonds zorg en dan is het wel lastig dat ze niet af kan spreken hoe laat ze komen. Zo had ze een keer een afspraak met een fysiotherapeut, dus had ze gevraagd of ze eerder gewassen kon worden, maar toen kon dat niet. De fysiotherapeut gaat vaak met haar naar buiten, maar als de thuiszorg niet eerder kan komen moet ze dus onverzorgd en in haar pyjama mee naar buiten. Ze zeggen: “dan douche je maar daarna”.
Het streven van de overheid is dat de familie steeds meer de zorg gaat overnemen in de toekomst. Dat is natuurlijk erg moeilijk want de familie wordt dan eigenlijk verplicht diegene te verzorgen naast hun eigen baan.
Dennis wil een idee krijgen hoe het is om door iemand gewassen te worden en laat zich door zijn eigen moeder wassen, dit vindt hij erg ongemakkelijk.
https://www.youtube.com/watch?v=sn3O_ZRZKgM
psychiatrie
Psychiatrie
Er zijn 2 jongeren (Bram & Lisa) die iets meer willen weten over psychiatrie en daarvoor gaan ze naar GGZ Friesland. Martje gaat hun alles vertellen over Psychiatrie.
Martje werkt bij de GGZ Friesland en ze is ambulance verpleegkundige, maar ook in de psychiatrie ze gaat dan bij de mensen op bezoek bijvoorbeeld: thuis of in de pensions. Martje vind het leukste om met helemaal verwarde mensen te werken, ze vind het fijn om dan met een heel team de patiënt te helpen zodat hij of zij er goed bovenop komt. Dat ze de patiënt weer een goede toekomst kunnen geven.
Het kan zijn dat je het niet zo moeilijk vind om een psychiatrische verpleegkundige, maar je moet er wel een gevoel bij hebben. Je moet wel weten wat je allemaal doet en wat je zegt.
Wat moet je kunnen om een psychiatrische verpleegkundige te zijn?
• Je moet goed een gesprek kunnen aangaan.
• Makkelijk contact kunnen leggen.
• Verstand hebben van het ziektebeeld.
• Medicatie kunnen geven.
• Humor hebben.
• En de verpleegkundige handelingen.
Als je een moeilijk ziektebeeld krijgt en je vind het allemaal te heftig, praat er dan over met je collega’s. noem geen namen maar zeg alleen wat jou dwars zit.
De tijden zijn heel verschillend als je in een kliniek werkt. Je hebt:
• Dag dienst (7:00 tot 15:30)
• Avond dienst (15:00 tot 23:30)
• Nacht dienst (23:00 tot 7:30)
• Een dag op het kantoor (8:30 tot 17:00)
In de zorg verdien je niet echt goed, maar de zorg is heel leuk en heel dankbaar. Je redt vaak de levens van een patiënt, en dan zijn de meeste patiënten je dankbaar!
Bij GGZ Friesland heb je een creatieve ruimte waar patiënt van de open& gesloten ruimte kunnen zitten. Je komt pas bij GGZ Friesland als je het thuis even niet meer trekt. Dan kun je in de creatieve ruimte terecht maar het is niet de bedoeling dat je daar de hele dag zit.
https://www.youtube.com/watch?v=nvBOfW5ePqo
verpleeghuis
Verpleeghuis
Wat is een verpleeghuis?
Een verpleeghuis (ook: verpleegtehuis) is in Nederland een instelling waar patiënten kunnen worden verpleegd die niet langer voor een medische behandeling opgenomen behoeven te zijn in een ziekenhuis. Op een revalidatieafdeling kan men dan werken aan verder herstel en/of aanpassing aan de veranderde gezondheidssituatie.
Er verblijven ook veel mensen die door ernstige belemmeringen langdurig niet in staat zijn om thuis of in een verzorgingshuis te verblijven. De beschikbaarheid van onvoldoende mantelzorg in de thuissituatie kan daarop van invloed zijn.
Wie lopen er allemaal rond?
In een verpleeghuis zijn bij de patiëntenzorg onder andere artsen, psychologen, verpleegkundigen, verpleegkundigen, logopedisten, ergotherapeuten, fysiotherapeuten, maatschappelijk werkers en activiteitenbegeleiders
betrokken. Ook is vaak een psychiater te consulteren.
Hoeveel mensen krijgen zorg in een verzorgings- of verpleeghuis? In Nederland wonen zo’n 129.000 mensen in een verpleeg- of verzorgingshuis.
(Bron: Zorginstituut Nederland, 2015). Dit betekent dat zes van de zeven 80+-ers thuis woont!
Wat voor soort cliënten krijgen zorg in de verzorgings- en verpleeghuizen?
Er zijn steeds meer cliënten met een hoog zorgzwaartepakket (ZZP) binnen de verzorgings- en verpleeghuizen. Waar voorheen de helft van de cliënten zware zorg nodig had, is dit in 6 jaar tijd gestegen naar bijna 70%. Dit zijn mensen die intensieve zorg en aandacht nodig hebben. Bijvoorbeeld omdat ze ernstige geestelijke of lichamelijke beperkingen hebben. Het aantal mensen met een laag zorgzwaartepakket (1 tot en met 3) neemt de laatste jaren af. Zij krijgen geen indicatie meer voor de Wlz (Wet langdurige zorg) en wonen zelfstandig, eventueel met zorg thuis.
Wat voor aandoeningen, ziektes of stoornissen komen er allemaal voor? Die vraag is moeilijk te beantwoorden omdat er veel verschillende zorgvragers komen. Er zijn veel ouderen maar er kunnen ook jonge mensen zijn die tijdelijk niet voor zichzelf kunnen zorgen. Dit kan dus van alles zijn. Vaak hebben ze wel een hoog zwaartepakket.
Wat moet een verpleegkundige in een verpleeghuis doen? Als verpleegkundige in een verpleeghuis (VVT’er) of als verpleegkundige gerontologie geriatrie (VGG’er) zorg je voor mensen die thuis niet meer kunnen worden verzorgd. Het kan ook gaan om mensen die worden ontslagen uit een ziekenhuis, maar die thuis niet verder kunnen revalideren. In een aantal gevallen zal het zo zijn dat mensen naast lichamelijke verzorging ook begeleiding nodig hebben in de laatste fase van hun leven.
gehandicaptenzorg
we gaan een dag meelopen met Lieke (doet de opleiding persoonlijk begeleider gehandicapten zorg bij Gilde opleidingen) en met Diederik (doet de opleiding verpleegkunde bij de Gilde opleidingen).
Er hangt een bord met de weekplanning voor de cliënten dat ze weten wat er gebeurt en wie hun begeleider is.
Binnen de instelling zijn er natuurlijk ook activiteiten bijvoorbeeld creatieve activiteiten (verven, tekenen)
Diederik is een verpleegkundige in de gehandicaptenzorg. hij vind dat leuker dan dat hij in het ziekenhuis werkt omdat hij bij de gehandicapten echt een cliënt heeft die hij langer mag begeleiden, in het ziekenhuis is dat maar heel kort (een paar dagen).
Daan is een cliënt met diabetes, je moet hem dus goed in de gaten houden. Je controleert hem dan op zijn bloedsuikerwaardes. Het is namelijk heel gevaarlijk als hij een te hogen of te lage bloedsuikerwaarde heeft. Alles was goed en dan krijgt hij een koekje.
https://www.youtube.com/watch?v=nvBOfW5ePq
Maak jouw eigen website met JouwWeb